26 Mar 2013

novel review : versus by hlovate

Assalamualaikum w.b.t

Seriously,i have to thank versus for being so unique yet easy-to-read novel that i fall in love with hlovate's writing right after reading it. Kalau ada yang tak tahu who's the hlovate that i'm talking about,refer here. Saya ada tulis pasal dia kat situ. Hoyeah,i'm big fan of her and proud to be one :)

walaupun kelihatan sedikit poyo,she's a huge fan of an amazing author :)

Back to Versus,novel tu bukan naskah picisan yang senang-senang kita nak doubt it's contain. It just too precious to be ignored. Kisah Minn Edina buat saya rasa bersyukur sangat-sangat yang saya tak perlu berada kat tempat dia. Kisah dia juga buat saya akur bahawa the hardest battle is when you are against your own self. Believe me,it's not that easy. Not easy at all. Perang psikologi. Antara kemahuan dan iman. Antara suka dan derita. She's being jaded in the middle all the time. And no doubt,i adore her for being so strong. Dari gadis skater yang urban inside out into a hijabbed muslimah yang pakai t saiz xxxL. It cost her blood and tears to change,but still,it worth all the sacrifices she've to go through.
 
Dan Asyraff Omar*betul ke eja macam ni,heheh*, that one guy really amazed me. Walaupun kalah dari segi generosity kepada Benz Aliff dalam aA+bB, AO tetap ada aura dia sendiri.  Mempunyai karakter yang agak poyo pada mulanya,he turns into somebody that we could count on. Tak siapa sangka yang hidayah Allah tu datangnya dalam pelbagai cara. Tak siapa sangka yang bila kita tercampak ke negeri orang,yang mana melayu islam hanya boleh dibilang dengan jari,kita boleh jadi muslim yang lebih baik. Walaupun dari segi logiknya,of course kat tanah melayu kita ni lagi banyak program agama sebab rata-rata penduduknya Islam,tapi kuasa Allah we'll never know,kan. He always knows what's the best for us :)

Untuk tatapan semua,here's the synopsis. Mana tahu ada yang terbuka hati nak baca buku ni after this. It comes in handy for those who want to change into a better person. And those people are us, in sha Allah :)



I
“Please, Minn. Bukak tingkap bilik you.”“Huh?”“I’m freezing right outside your window. On the roof.”Minn tegak dari baringnya, telefon bimbit masih di tangan.You what?”"No kidding. Please...” balas Ashraff Omar.Mata Minn menala ke tingkap yang ditutupi langsir. Putus fius ke apa mamat ni."Enough of your tricks, AO.”“Minn, I’m dead serious.”Ashraff Omar berdiri di atas bumbung porch rumah Minn Edina.“Minn, you nak bagi I masuk atau you nak tengok I jatuh?”

II
“Not a step away from that spot, AO.” Keras suara Minn Edina.“Minn, you tahu I takkan sentuh you pasal I hormati you.”“Back. Off.”Ashraff Omar akur. Langkahnya ditarik kembali ke belakang.“I tak memaksa. I cuma meminta. I like you. I really really like you. I want to give us a chance. Permintaan I bukan untuk you terima I yang sekarang, tapi I yang akan change for good, for you and for me. For us. Boleh you bagi I peluang tu?”Hujan masih belum berhenti.

Dan Hlovate seperti biasa tak pernah lupa menyelitkan unsur islamik dalam setiap satu karyanya. "Al-Quran is the best balm ever",that's one of her words that still spark in my mind till this very day.And I couldn't agree more. Maaf kalau ada yang rasa saya agak 'berlebihan' in expressing my thought about her. Lain padang,lain belalang,ya! Saya faham yang tak semestinya apa yang saya suka,orang lain pun suka. And it's not a problem to me, and to you too since i believe,the differences between us actually unite us altogether,in sha Allah :)


pen off,
syaza

it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

10 comments:

Anis Hayati said...

thanks share
saya ske karya hlovate
insyallah klo ade duit, saya nk belilah

spontaneous_gurlz said...

@ anis
welkem2. kalau nak beli silakan

nur athirah said...

first time baca versus masa lepas trial pmr dulu.. haha.. last day exam, terus berjaga sampai 3 pagi habiskan novel ni..

karya hlovate yang jadi the best novel ever saya maybe rooftop rant.. novel tu best! ;)

spontaneous_gurlz said...

@athirah
yeap,rooftop rant ain't that bad at all :)

Miss Ayez said...

oh yeahh ! Novel2 Hlovate memang superb ! Contengan Jalanan dah baca ? ehee ~

spontaneous_gurlz said...

@miss ayez
c.jalanan is superb..fend,k2,chad and the rest are just amazing.perfect in my eyes :)

Izzah Haneefa said...

hlovate mmg ramai fansss.. :)
ada kesempatan nanti, nak baca jugak karya beliau...

spontaneous_gurlz said...

@izzah
ya2..i'm one of them and proud to be one! :)

niniey kamarudin said...

syaza,terasa nk beli lah..hahaha.
BTW karya2 melur jelita pon best jugk..try bace.:)

Shaefar Naressa said...

hlovert punya karya is the best ! nice review. but hlovate is so anonymous till everyone tak tahu gender dia apa *sorry to say. hihihi, I hope dia ada karya baru lepas ni.

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...