26 Mar 2013

novel review : versus by hlovate

Assalamualaikum w.b.t

Seriously,i have to thank versus for being so unique yet easy-to-read novel that i fall in love with hlovate's writing right after reading it. Kalau ada yang tak tahu who's the hlovate that i'm talking about,refer here. Saya ada tulis pasal dia kat situ. Hoyeah,i'm big fan of her and proud to be one :)

walaupun kelihatan sedikit poyo,she's a huge fan of an amazing author :)

Back to Versus,novel tu bukan naskah picisan yang senang-senang kita nak doubt it's contain. It just too precious to be ignored. Kisah Minn Edina buat saya rasa bersyukur sangat-sangat yang saya tak perlu berada kat tempat dia. Kisah dia juga buat saya akur bahawa the hardest battle is when you are against your own self. Believe me,it's not that easy. Not easy at all. Perang psikologi. Antara kemahuan dan iman. Antara suka dan derita. She's being jaded in the middle all the time. And no doubt,i adore her for being so strong. Dari gadis skater yang urban inside out into a hijabbed muslimah yang pakai t saiz xxxL. It cost her blood and tears to change,but still,it worth all the sacrifices she've to go through.
 
Dan Asyraff Omar*betul ke eja macam ni,heheh*, that one guy really amazed me. Walaupun kalah dari segi generosity kepada Benz Aliff dalam aA+bB, AO tetap ada aura dia sendiri.  Mempunyai karakter yang agak poyo pada mulanya,he turns into somebody that we could count on. Tak siapa sangka yang hidayah Allah tu datangnya dalam pelbagai cara. Tak siapa sangka yang bila kita tercampak ke negeri orang,yang mana melayu islam hanya boleh dibilang dengan jari,kita boleh jadi muslim yang lebih baik. Walaupun dari segi logiknya,of course kat tanah melayu kita ni lagi banyak program agama sebab rata-rata penduduknya Islam,tapi kuasa Allah we'll never know,kan. He always knows what's the best for us :)

Untuk tatapan semua,here's the synopsis. Mana tahu ada yang terbuka hati nak baca buku ni after this. It comes in handy for those who want to change into a better person. And those people are us, in sha Allah :)



I
“Please, Minn. Bukak tingkap bilik you.”“Huh?”“I’m freezing right outside your window. On the roof.”Minn tegak dari baringnya, telefon bimbit masih di tangan.You what?”"No kidding. Please...” balas Ashraff Omar.Mata Minn menala ke tingkap yang ditutupi langsir. Putus fius ke apa mamat ni."Enough of your tricks, AO.”“Minn, I’m dead serious.”Ashraff Omar berdiri di atas bumbung porch rumah Minn Edina.“Minn, you nak bagi I masuk atau you nak tengok I jatuh?”

II
“Not a step away from that spot, AO.” Keras suara Minn Edina.“Minn, you tahu I takkan sentuh you pasal I hormati you.”“Back. Off.”Ashraff Omar akur. Langkahnya ditarik kembali ke belakang.“I tak memaksa. I cuma meminta. I like you. I really really like you. I want to give us a chance. Permintaan I bukan untuk you terima I yang sekarang, tapi I yang akan change for good, for you and for me. For us. Boleh you bagi I peluang tu?”Hujan masih belum berhenti.

Dan Hlovate seperti biasa tak pernah lupa menyelitkan unsur islamik dalam setiap satu karyanya. "Al-Quran is the best balm ever",that's one of her words that still spark in my mind till this very day.And I couldn't agree more. Maaf kalau ada yang rasa saya agak 'berlebihan' in expressing my thought about her. Lain padang,lain belalang,ya! Saya faham yang tak semestinya apa yang saya suka,orang lain pun suka. And it's not a problem to me, and to you too since i believe,the differences between us actually unite us altogether,in sha Allah :)


pen off,
syaza

it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

25 Mar 2013

Alhamdulillah,ya Allah :')

Assalamualaikum w.b.t

All praises to Allah s.w.t for every single thing he had blessed me with. 21 March  2013 tarikh keramat kami,warga ex-spm-victims. Seriously,i didn't know what was wrong with me on that thay. Perasaan equal to zero. completely,zero. Saya tak tahu nak expect apa. Cuma saya redha sepenuhnya. Whatever He gave me,i would except it with open heart,in sha Allah.

Baba demam.
umi tak lalu makan.
nenek cool semedang.
brothers yang kekal dengan kepoyoon  skala 8.
And me,tak tau nak describe macam mana.
conclusion: one big happy family =,= heheh
i owe you guys one big time :)

Keputusan saya? Rasanya tak perlu nak dihebahkan kat sini. Maaf,saya bukan poyo or result gempak or what so ever. Yang pasti,saya dapat apa yang saya nak. Dan in sha Allah,saya ada kelayakan untuk further my studies in the field that i've always dreaming for,alhamdulillah.

Untuk semua,
thanks for all you doa's.
thanks for supporting me all this while,
I know that you'll always got my back.
I appreciate it,thanks :)

thanks,oh Allah *speechless*


it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

17 Mar 2013

Budak zaman sekarang

Assalamualaikum w.b.t

Alkisahnya,
pada satu petang yang sekejap panas sekejap redup,seorang nenek memanggil cucunya yang sedang sibuk melayan facebook,blog,myheppi dan perkara-perkara sewaktu dengannya. Cucu tersebut dengan perasaan berat lagi malas lagi tak ikhlas  pun melangkah menghampiri neneknya.Si hati yang sedari tadi memerhati tingkah-laku tuannya,sedikit demi sedikit mencucuk jarum halus berisi tarbiyah. Tarbiyah  berbentuk sindiran skala rendah :)

Dalam hadis Sahih Bukhari, Kitab Tauhid, no. 7501, Allah berkata kepada malaikat pencatat amal,(terjemahan versi mudah),
"Kalau hamba-Ku niat nak buat jahat. Jangan catat! Kalau dia betul-betul buat, baru catat.  Kalau dia tak buat niatnya yang jahat tu, tulis 1 kebaikan."
"Kalau dia niat nak buat baik, tapi tak buatpun, tulis 1 kebaikan. Kalau dia betul-betul buat niat baiknya tu, tulis 10 hingga 700 kali ganda kebaikan."
Nah,lihat betapa pemurahnya DIA. Dengan hanya niat nak buat baik pun dah tercatat 1 kebaikan. Tu belum buat lagi tu. Membantu nenek pun kira kebaikan apa!

Maka,cucu tersebut pun pergi la menyahut seruan neneknya (menyahut seruan? pun boleh..bak kata Yuyu Zulaikha). Maka,selepas itu berlangsunglah sesi dialog ala-ala bahas ala parlimen antara nenek dengan cucu.

Nenek: Pergi tarik ampaian besi tu. Kasi letak tempat panas tu. Baru lekas kering.
Cucu:   Tak yah la nek,panas kejap je ni. Nanti mesti mendung balik. Lepas tu hujan pun turun.haaa
Nenek:  Mana hang tahu sat lagi nak hujan. Hang pakar pengkaji cuaca ka?
              (awat nenek speaking pakai accent kedah ni. bukan nenek orang klate ke? hehe)
Cucu:  Baik la nek..(berjalan gaya pasrah seolah-olah disuruh menikah dengan orang tak dikenali  
            padahal nenek suruh tarik ampaian besi je pun.)

Setelah beberapa minit kemudian...

Nenek: Awatnya hang pakat tarik ampaian tu lagu tu. Sengat benget. Dah la letak kat tempat teduh.
            Matahari pun tak nampak bayang.(Oh,accent kedah nenek ku masih tak hilang nampaknya) ;)
Cucu: Panas sangat la nek. Burn kulit orang nanti,sapa nak jawab? nenek nak bertanggungjawab? 
           (insert some kepoyoan di sini)
Nenek: ----diam beberapa ketika----
            Hang tu nenek suruh tarik menda alah tu kat tengah panas sikit pun dah mengadu panas la apa
           la. Hang tau dak,umi hang,umi ayu hang,ma hang, masa depa kecik-kecik dulu,lepas balik ja
           sekolah nenek suruh gi bendang padi tau dak. Dengan baju sekolah lecun dek peluh sebab baru
           balik sekolah tak sempat singgah rumah,sanggup ja berjemur tengah panas tolong atuk dengan
           nenek. Hang? Kalau nenek buat lagu tu kat hang,harus pengsan kat tengah bendang tu. Apalah
           nak jadi dengan budak zaman la ni...
Cucu: (Speechless sebab habis hujah dah nak lawan. Lagipun usul ni memang sah-sah dah tak daya nak
             lawan. Keputusan juri: nenek menang tanpa bertanding)

                                      ***************************************************************************************

Saya tak tahu orang lain,tapi honestly,bagi saya,saya memang tak mampu nak lalui balik apa yang dah dilalui orang-orang zaman dulu. Tapi,saya sanjung ketabahan mereka. Saya kagumi sikap gigih,berdikari mereka. Mungkin ibu bapa mereka tak ramai yang berpelajaran. Majoriti ibu bapa mereka hanya bekerja dalam estet kelapa sawit,di sawah padi, ladang getah. Namun,mereka masih taat setia membantu selagi terdaya. Dan yang lebih saya kagumi,pelajaran tetap tonggak utama hidup mereka :)

I adore 'them' and I wanna be like them,but,when i look back at my effort these days, it isn't even half of what they have go through. It's a wake up call,syaza! Be grateful of what you have today and keep it up :)

pen off,
syaza

p/s : hadis Sahih Bukhari, Kitab Tauhid, no. 7501 dipinjam daripada fb ustazah Fatimah Syarha.
        Another great muslimah that i love to listen to.

it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

14 Mar 2013

SPM result: 1 more week to go

Assalamualaikum w.b.t

11/03/2013

Semalam (10/3/2013) buka Facebook. Terbaca satu statement dari seorang kawan.

This coming Wednesday is the day...
Seriously,mula-mula baca tu macam tak rasa apa-apa. Kut la abang dia nak tunang ke,nak pergi family vacation ke apa ke. Tapi bila go trough word by word tu baru la... Allah,result nak keluar hari Rabu depan dah? Macam mana boleh tak sedar yang 20/3 sebenarnya dah terlalu hampir. Selama ni memang dah dengar through kawan-kawan fb,blog yang the result will be released on 20 0f march tapi...tak pernah tahu yang 20 of march tu RABU DEPAN..

Perasaan sekarang ni? Bercampur aduk antara nervous,takut,seram(seram?). macam-macam la. Terjah blog kawan-kawan yang seangkatan,boleh katakan semua pun cuak. Mana taknya masa depan tu. Parents' and teachers' hope. Ditambah lagi dengan friends' expectation. Everything sums up into one word, worried.

14/3/2013

News di facebook menular lagi. Dan tarikh yang terbaru ialah 21/3 pula. Saya? Confused dan malas nak ambik tahu dah. Tunggu dan lihat berita daripada tv dan akhbar. Yang sahih punya :)


Ya Allah,
Andai nanti keputusanku tidak seperti yang ku harapkan,
Kau tabahkan hatiku. Kau kuatkanlah semangatku.
Ya Allah,
Andai nanti aku berjaya mendapat yang terbaik,
Kau hijabkanlah hatiku daripada sifat riak,ujub dan takabbur.
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui :')

Dan untuk semua rakan batch95,
We have each other,right?
And obviously,we have HIM.
So,nothing to be worry :)

credit


it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

9 Mar 2013

MPD*sigh

Assalamualaikum w.b.t

MPD? Multiple Personality Disoder?
Yang baru stage satu rasanya.

Fasa 1:
depan orang luar kemain cakap berhemat. lemah lembut. sopan-santun. cuba dengan ahli keluarga sendiri. sangat susah untuk menuturkan kata dalam bahasa yang boleh diterima masyarakat. Dalam bahasa mudahnya,hormat.



Fasa 2:
hari isnin,boleh je nak bergelak ketawa bersama si A. selasa,layan dia macam tak kenal. tinggalkan dia macam dia outsider yang totally unrecognized. buat muka blank masa terserempak. Totally,definitely and honestly out of places.

credit

Fasa 3:
............................masih dalam proses........................

tak faham? tak apa.
Jaga diri sendiri,jangan kasi kena MPD peringkat awal ni ya. Dan caution,MPD ini tidak ada dalam rekod Jabatan Kesihatan hatta segala hospital,klinik,pusat rawatan swasta mahupun rumah dukun-dukun sedunia. (senyum segaris)

it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...