29 Jan 2013

Salam Maulidur Rasul

Assalamualaikum w.b.t
salam sejahtera semua

Sejak dua menjak ni hati macam tak tenteram :(
Mungkin takut kena marah dengan cikgu kat driving class,
Mungkin nervous tunggu result bulan 3 nanti,in sha Allah
Mungkin agak risau dengan kemahiran memasak yang errr..tumpul tak tajam-tajam
*nak tajam macam mana kalau tak pernah diasah,senyum sinis sikit untuk diri sendiri :)

Tapi Allah Maha Mengetahui,
DIA Maha Penyayang lagi Maha Pengasihani,
DIA Tahu hambanya yang seorang ini memang la selalu menghadapi konflik dalaman,
dan DIA tak pernah tinggalkan saya sendirian dalam menyelesaikan masalah tu semua,
kamu,kamu dan kamu juga tak pernah ditinggalkanNYA,
yakin itu! :)

Allah tidak akan membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kemampuannya
( Al-Baqarah:  Ayat 286) 

ujian Allah itu selari dengan kemampuan kita

see,Allah's words are the best balm ever,kan?
oh,ada satu lagi,
yang ini favourite saya,
kalau tengah kusut,jiwa kacau ke apa,ingat.....

verily,after each difficulties there's a relief
:Selepas kesulitan pasti ada kemudahan
( Al-Insyirah: ayat 6)

Dan tadi saya cakap lately ni jiwa rasa macam bermasalah
Rasa serabut,
serabut tanpa tahu apa puncanya,
Sampai lupa yang Allah dah bagi baik punya syifa' dalam ayat ni

(iaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram
( Ar Ra'd: Ayat 28)

ingat Allah s.w.t,
pegang sunnah Rasulullah,
Dan jangan pernah tinggalkan kalam Allah,Al-Quran.
3 perkara yang sekali baca nampak simple yang amat,
tapi untuk melaksanakannya memerlukan iktikad,azam,ikhtiar dan usaha gigih yang bukan sedikit
namun,percayalah yang kita mampu melakukannya,walau sesusah manapun,we'll survive,together
kan kita ada Allah!
sentiasa ada DIA :)

Last but not least,
SALAM MAULIDUR RASUL  :)

p/s:
kalau ada sebarang khilaf dalam entry ini,terutamanya pada bahagian ayat-ayat suci
Al-quran,tegur la. jangan dipendam sebab nanti kita sama-sama rugi.saya rugi sebab tak sebarkan perkara yang betul lagi tepat.dan awak rugi sebab tak dapat share ilmu yang awak ada,
sikit pun sangat bermakna tau! Barakallah...

May Allah Bless,
syaza


it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

16 Jan 2013

Struggling

Assalamualaikum w.b.t

Actually,i have nothing in my mind to share with you guys. I just feel like writing something to represent my thought,but,yet,i am blank.


And don't blame me if my grammar is getting worse nowadays. I am no more high school student,so,i don't pay a heed towards those grammar thingy..hahaha*liar!

Err,i better write in my mother tongue language,i guess. so,sekarang ni tengah usahakan untuk improve my English. Bukannya nak menganak tirikan bahasa kebangsaan kita,tapi memang kena admit that English is essential nowadays. Kalau tak betul-betul kuasai bahasa inggeris ni,simpan saja la cita-cita nak jadi doktor tu,wahai cik syaza :)

So,ada sebarang suggestion tak,on how to master this second language?
 I rarely find problem to write in English,but when it comes to speak...there you go,hancur. i just don't have the guts to speak in English which doesn't make any sense to me. But,never mind,syaza,you have the whole life time to learn English and to converse well in that language*ayat pujuk diri* Just,never ever give up upon it. To learn is to earn. And it cost us huge sacrifices sometimes :)
Dan,ingat,belajar kerana Allah. chaiyok!


it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

10 Jan 2013

Awesome Photo Contest By Shadhira

Assalamualaikum w.b.t

hye there,
Err,frankly speaking,i don't have any idea on how i gonna write this entry,
it just..it just me being the old me who keep thinking about the past,
people say,looking back at your old days is just a waste of time,
yes ,it is,if and only if we learnt nothing from them

Being a school-leaver makes me sick,sometimes.
Why?
Coz i miss them,a lot
Them? They are the people captured below :')

 

Ukhwah Fillah Abadan Abada
Here we go,
my luahan hati :)
I know that things wouldn't be the same anymore,
and i won't be able to be the same syaza i used to be,back then in SAHUT,
I know that i was not a good leader after all,not even a good friend,
and it was shame on me that i let everyone down,it still is,
But, i believe everything happens for a reason,
although our path may differ from each other,starting from the day i left you all,
it doesn't means that i forget every memory we share,not even once,
and i just want you to know that..
through the ups and downs of life,
you will be there,close to me..
in my heart
along with my du'a
ukhwah fillah abadan abada : bersahabat kerana Allah,till our last breath
may us?

actually,i went blogwalking and encountered a contest,
and honestly,this contest comes at the right time,bundle of thanks to miss organizer :)

click to join :)
dear miss organizer,
i'd followed you blog,liked your fanpage,clicked the 'things' you asked,haha
sorry,i don't have any twitter accaunt
and sorry that i put the banner at the very bottom of my entry,
hope you wouldn't mind :)

pen off,
syaza
 

it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

3 Jan 2013

amanat

Assalamualaikum w.b.t

above all,this post is specially written for my bestie..so,for those people who're older,exuse me for using the word aku,please :)

wahai cik puan Amira Amaleen Asri,
tabahkan lah hati cik puan semasa berada di sana nanti ya!
oh ya,pasal latihan panjat dinding yang cik puan takutkan sangat tu,cik puan jangan risau la..semua dah ditanggung beres..saya dah contact pihak pengurusan dan minta seorang akak yang sasa untuk angkat cik puan nanti..saya siap pesan supaya dia angkat cik puan baik-baik,jangan kasar-kasar sebab saya tahu cik puan ni anak manja,kan :p

cut the crap,*serious mood tune in*
so,my dear mok cik maleng,
first,jaga diri kau baik-baik,please
second,jangan terlampau rindu kat aku..heh
third,ini peluang untuk expose kan diri,so took the chance..aku tahu kau boleh!
forth,jangan lupa double check segala barang penting yang perlu dibawa..jenuh la aku nak berenang ke setiu dalam banjir-banjir ni semata-mata nak hantar barang tertinggal tu *jgn gelak,aku tahu aku poyo
fifth,jangan cuba main kenyit-kenyit mata kat sana..harammm tahu ;)
last but not least,
aku rasa solat kau takkan terabai kat sana,aku yakin,so aku tak perlu pesan,kan..

aku repeat ayat tadi,hanya kali ni saja ada ulang tayang,so dengar baik-baik

"We will never know how high we could soar,until we spread our wings and fly away"


 
see how kecik you are..macam mana la aku tak risau
kabur la pulak gambar ni :')
so the rest is history,
off you go to PLKN,now..
bubye*tangan melambai gaya miss world,tangan kesat air mata






it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...