12 Dec 2012

spm review..expect the unexpected

assalamualaikum w.b.t

since hari dah petang,so it supposed to be a very good evening to all la kan?
okay, semua orang dah tahu yang spm dah tamat dengan jayanya.
dan,budak-tak-berapa-nak-kecik ni dah pun mengharungi hari-hari penuh liku
dengan berbekalkan keazaman setinggi langit ke tujuh
dan kegigihan sedalam lautan hindi*ayat hiperbola habis*

ok,senang cerita,walaupun mungkin dah agak lewat untuk meluahkan balik segala cerita yang tak semua orang tahu ni,saya still nak luahkan jugak..even budak science stream lain dah habis exam pada tanggal 27.12.2012 hari tu,kami dua belas orang yang ambil ekonomi masih kena bertahan sampaila enam haribulan..macam-macam perasaan ada bila tengok kawan-kawan lain especially boys yang dah tamat perang lepas habis exam bio..cemburu? sikit kot..

jelous? sikitla :))


dan bila ingat balik kelas ekonomi pertama lepas exam,serious rasa nak bantai gelak puas-puas..cikgu je yang semangat nak mengajar,budak-budak semua macam zombi hidup dah *terutamanya saya heee*..bayangkan,sehari lepas tamat exam bio dah kena pergi kelas balik,memang agak extreme la bagi saya..tapi,after all,ok la,hari tu jela yang macam hidup segan mati tak mahu,hari lain syaza and da gang dah kembali bersemangat :)

stop beating about the bushes,let me reveal the real stories..here it goes,my spm review

# Bahasa melayu
waktu mula-mula langkah kaki masuk dewan,seriously cuak yang amat..tapi berusaha untuk nampak cool dan jadi cool even tangan dah sangatlah cold..buka je kertas soalan,terus nampak gambar budak budak tengah buat persembahan dengan pakaian yang beraneka macam.The first thing that come across my mind was "ah,sudah..dia nak suruh aku buat karangan pasal persembahan je ke? mana faktanya?" mata terus tengok soalan..tulis satu karangan ttg aktiviti sempena sambutan hari kebangsaan*lebih kurang macam ni la tajuk dia* waktu tu otak macam dah protes..sebab terlalu biasa buat fakta sekali keluar aktiviti,nak buat macam mana,redah je la..soalan B tu pulak,saya buat yang pasal program motivasi..memang nak tulis tu senang tapi skema pemarkahannya,according to some people memang amat menakutkan..kertas 2 pulak,ok la..latar masa keluar,memang unexpected but luckily masa tengah rehat dekat wakaf sejuk tu,syafik ada baca kuat-kuat,saya tumpang dengar je..memang dah ready semua untuk novel tapi jujur cakap dalam banyak2 topik,how come latar masa yang terpilih..agak hairan..sekarang ni,tawakal adalah jalan terbaik..orang kata,klau skema dia ketat semacam,grade dia turun..i hope so

*English


haa,tu dia..pagi-pagi lagi dah kena perah otak tulis essay..english was quite..err..easy la kot for some people..paper 1 went on smoothly except for the fact that my essays were not good enough,i thought.. paper2 pulak ok la..summary dia bapak sedih..menitik la jugak air mata ni bila baca part ending tu..sampai pengawas yang jaga meja belakang buat muka pelik..pelik la  tengok budak tiba-tiba nangis,tapi dia buat tak hirau..adatla,tak boleh jawab,nangis,mungkin tu yang dia fikir..novel pulak,tetibe je keluar write about an event that makes you angry..but then,what to expect when spm is all about expecting the unxepected

*sejarah
antara paper yang menjadi nightmare buat kebanyakan budak spm 2012..paper 1 ok lagi tapi paper 2 macam apa entah..my mom was once told me that klau nak score tinggi sejarah memang kena tahu daripada A to Z cerita silam semua tu..tak boleh nak main percaya soalan spot 100 percent..ada la juga satu dua soalan spot yang keluar..saya macam,apa ni? daripada awal tahun dok buat hijrah,pembentukan Malaysia,apa semua..sekali,keluar revolusi pertanian,tokoh pejuang abad ke 19 dan yang paling tak sangka keluar ialah Perjanjian PTM 1948..sangat sadis,tapi kalau fikir dari sudut positif,sejarah had taught me something..NEVER EVER BELIEVE IN RUMOURS*termasuklah soalan spot..well,i've to be be grateful sebab at least i learn something..ya tak? and all praises to Allah that has lighten my burden and give me strength to keep writing on that particular day

*math
wowowo..akhirnya,subjek kira mengira menjelma juga..kira sesi panaskan badan la sebelum jumpa the real killer subject which is add math..paper 1 was okay..paper 2 yang bab lukis melukis tu memang agak mencelarukan kepala..dari awal sampai akhir,tak tahu kenapa,it is just way too hard for me to draw those plans..orang lain sekali tengok je dah boleh lukis..saya? sampai ke sudah garu kepala..tapi kira ok la sebab boleh juga siapkan on time..am crossing fingers for the best result,in shaa Allah

*Pai
selepas break selama berapa hari ntah tak ingat,pai la subjek yang first sekali kena hadap..agak tension sebab terlalu mengharapkan yang terbaik untuk Pai..ada 2 sebab yang menyumbang kepada keadaan stress out tak berkesudahan ini..satunya sebab saya muslim,and i feel like it is a shame on me if i don't manage to score this paper..bagi saya,kalau subjek lain resultnya tinggi melangit tapi agama tak score,tak guna juga..sebab kedua ialah my pai teacher was my own mom..jadi,takkan nak malukan mak sendiri..both paper 1 and paper 2 went on smoothly..alhamdulillah..tapi tajwid keluar hukum apa entah,tak pernah dengar pun selama ni..so,apa lagi..keluarkan peluru dan tembak

*Add math
paper one okay lagi..paper 2 was kinda hard..soalan index number yang selama ni menjadi penyumbang utama markah pun hard..i was struggling nak habiskan semua soalan-soalan pembunuh yang memang membunuh tu..lagi-lagi soalan variance dengan graph of function yang nak kena prove bagai..macam tak ada perasaan je saya jawab semua tu..saya harap sangat-sangat result nanti tak mengecewakan..sangat harap

*physics
fizik memang subjek yang paling saya tak suka..but,Allah has his own plan and i believe it is the best one for me :) all praises to Him that He sent me the best physics teacher i could ever had..He bless me with great tutor whom i adore since i was in form 1..bundle of thanks for cikgu suhaimi yang selama ni jadi backbone saya,mentor saya ,sifu saya,khasnya dalam fizik..thanks a lot sebab bagi semangat untuk saya sampai saya habis jawab ketiga-tiga paper dengan selamat..i am curious nak tahu markah fizik paper one sebab markah paper one untuk subjek lain saya tahu,fizik aje tak tahu..paper 2 ok la..paper 3 keluar Young's double slit..ok,fine,jawab semampu mungkin..belek eksperimen,terus macam #$%^..pasal perintang tu ok la but eksperimen pasal tekanan memang profesor syaza yang cipta sendiri..takkan ada yang sama macam eksperimen saya,saya jamin :)

*chemistry
sebelum kimia,kami ada break selama 4 hari,and yes,hari-hari ada kelas..cikgi siti betul betul goreng budak 5 sc 1..semua cikgu nak tengok anak murid dia pass spm with flying colours kan? lagi-lagi anak sendiri,kan cikgu? hehe..kidding..masa jawab paper1,agak senang..then,hati dah berdetik,masak la kali ni paper 1 mudah,paper two mesti lembaga kasi yang kaw-kaw punya soalan..tapi,Allah permudahkan semua urusan :) paper 2 jugak tidaklah se'horror' yang disangka..dan paper 3 keluar heat of combustion dengan test for alkali..part design experiment tu memang tak sangka langsung keluar ujian untuk alkali tu..tapi,overall,saya boleh tarik nafas lega

*biology
last paper untuk budak sains..habis jawab paper 1 semua mendung je muka..soalan agak sukar and jarang dengar..ada yang saya langsung tak pernah baca dan tak pernah tahu kewujudannya atas muka bumi ni..tapi,i just ignore peluh dingin kat dahi sebab nervous tak tahu jawapan,dan terus jawab..paper 2,no komen,nak kata senang sangat tak,nak kata susah sangat pon tak..oh,yeah,here it comes,paper 3..in sha Allah akan jadi penyelamat kami :)

*ekonomi asas
pergi sekolah dengan hati yang berkobar nak jawab exam..last paper la katakan..selepas lebih kurang seminggu ulang alik ke sekolah dan cuma tiga hari break,boleh katakan budak EA dah tak sabar yang amat untuk menamatkan segala 'penderitaan' ni..paper one was ok la..most of us dapat high marks,and few people even manage to get perfect score..alhamdulillah..then,tunggu punya tunggu punya tunggu,akhirnya kertas 2 menjelma jua..soalan dia pun ok laa,alhamdulillah,kadar pertukaran asing tak keluar untuk soalan wajib..dia keluar no 5 dan of course saya pilih untuk tak jawab sebab soalan tu quite risk..kira macam,kalau isi atas tu dah out,isi-isi yang bawah tu kirim salam aje lah

setakat tu je lah yang saya mampu ingat balik segala pahit maung sepanjang jawab spm..
it was just not that easy,yet it still possible to pass it with glory
possibility and impossibility are merely concept of human's mind,to Allah s.w.t nothing is impossible,remember?
so,sekarang adalah masa untuk bertawakal dan berdoa
i write this loooong post for the sake that i may return back to this page one day in the future
and recall everything that i had went through



last but not least,





p/s:do pray for me and my other friends' success..sangat takut bila fikir pasal result nanti





it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

No comments:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...