31 Dec 2012

Contest #TheMostMemorable2012Moment

assalamualaikum w.b.t

HAPPY NEW YEAR,EVERYBODY !!

it has been years of waiting and finally,it is all over..
i am no more a high school student,
there's no more text books,supportive teachers back then,good looking crush*opss :)
let me tell you the truth,i miss them..all of them *except mr.crush yg namanya pun saya dah lupa
biar la orang nak cakap saya skema ke apa ke,
hakikatnya,saya rindu
rindu nak tengok geng 007 talking nonsense
rindu nak cakap pasal life philosophy dengan cikgu mie
rindu nak tanya harsh addmath question kat ern
rindu nak tengok dayang tunduk buat homework sampai muka cecah meja
saya rindu....

ok,stop blabbering,straight to the main point,please syaza!

click here

 dan gambar yang dipertaruhkan


 
description:
meet Adam, my youngest brother.he is five years old and will be six on 2013.what is so special about this picture? well,at that very moment,i was sitting on the couch,reading a novel when i suddenly heard him reading. my brother was actually READING! he wasn't spelling..he was reading! and  it was on his own without our umi helping him as it used to be,and yes,for me it was such an achievement.adik saya yang bongsu ni nakalnya lain macam sikit.so,most of the time,i will end up scolded him with my voice on its top.just look at our messy house and the scratch on his leg, it's more than enough to prove how mischievous he is..i still remember,there was one day when he came to me with his hand holding a book entitle 'si arnab'  and he asked me to help him with the book..he couldn't figure out some words and needed my help..you know what i told him.."adik,pergi main jauh-jauh.jangan kacau sini.kakak ada banyak kerja nak kena siapkan"..and now,i regret it..i wasn't there when he needed me the most..i wasn't there to read for him,to teach him 1 2 3..i wasn't there to cherish his moment..i was too busy preparing for my spm..BUT,no worry,dik..i have the whole upcoming 3 months to be spent with you..i will try my best to be the best big sister of yours,in sha Allah :)

*Allah,baru perasan,description sikit punya panjang :)

hashtag :
#TheMostMemorable2012Moments(a) meet amazing people at nilam
#TheMostMemorable2012Moments(b) menang pertandingan presentation tokoh sejarah
#TheMostMemorable2012Moments(c) debate against naim lilbanat..and won it! walau
                                                                sangkut kat peringkat suku akhir
#TheMostMemorable2012Moments(d) score addmath masa trial..takkan lupa punya :)
#TheMostMemorable2012Moments(e) hadiahkan nana bag masa program skor spm kat politeknik
                                                               kota bharu..will never forget her smiled on that moment
#TheMostMemorable2012Moments(f) spm...spm...spm..tiada yang seumpamanya
even they may seems ordinary for some people out there,for me,these are the most amazing moments that i would treasure for my entire life
my fb : www.facebook.com/zaida.syaza

currently living at Machang,Kelantan

i am going to tag.................budieyy

p/s:may this new year offers us abundant chances to be closer to HIM,in sha Allah




 




it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

dua 01 dua

assalamualaikum w.b.t

2012 will leave us soon with great and bad memories altogether..
i realize that 2012 had taught me a lot
i went trough hard times as well,but the 'hikmah' was always there..Alhamdullillah

..............down the memory lane..................

kem pengawas sesi 2012

sorry to say that i have no picture to be 'paste' here..at first,i thought it would be a boring one,a camp full of talk and the teachers giving advise,telling us about the school rules,how to cope with the students and blablabla..BUT..it was not..and i had a lot of fun there..betulla alya cakap,setiap pengawas mesti ada at least seorang pengawas lain yang dia agak tak berkenan..as for me,she's a senior..yang sangat horrible...ngeee :)

nadi ilmu amalan membaca ( NILAM )

ujian kebestarian..if i am not mistaken *credit:pkg machang




                   
waiting for my turn..bersama beg pink yg sudah hilang

i manage to get first place for district stage which lead me to beat the contestants from other ppd on state level..i don't want to talk much about things happened there..there were few people that attracted my attention..Amalini,she was the winner and she deserved it..and him,he was superb and cool..i
adore him for his wise words and great manner..*knowing him,i know that he will become someone important  to our country,in sha Allah ..everything went smooth and i won third place on state level.alhamdulillah,it was more than enough for me

karnival sejarah ppd machang

let le picture tells


smk machang won almost all the competition held..i was thankful to have such wonderful teammate,ern and dayang..we rock the presentation and become the winner,once again! the teachers  were really helpful,they even sacrifice their time and lend their hands to finish up our presentation..i would never forget how happy we were at that time..

pkbs 1, pkbs 2, percubaan spm and SPM

mrs google


struggling to face those papers.. i was like,'bila la nak habis..bila la nak habis'
sekali dah habis,nah amek kau,mati kutu wa cakap lu..hehehe..lifeless? obviously!

hari keluarga smk machang

mencari damai yang hilang..erk
syamir yang poyo
it was amazing to watch the teachers reacting in different ways compared to what they used to be..they were serious in class yet they still have sense of humour within themselves..we had fun swimming in the pool,taking part in the so-called-telematch held..even pn.pengetua herself laughed a lot on that days..


these are not even a half from what was actully happened in this blessed year
everything happens for a reason,right
so i guess,it is time to 'tutup buku lama dan buka buku baru',right?
so good bye dua 01 dua
and ahlan wasahlan 2013
may the odds be ever in your favour*tetiba









it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

12 Dec 2012

spm review..expect the unexpected

assalamualaikum w.b.t

since hari dah petang,so it supposed to be a very good evening to all la kan?
okay, semua orang dah tahu yang spm dah tamat dengan jayanya.
dan,budak-tak-berapa-nak-kecik ni dah pun mengharungi hari-hari penuh liku
dengan berbekalkan keazaman setinggi langit ke tujuh
dan kegigihan sedalam lautan hindi*ayat hiperbola habis*

ok,senang cerita,walaupun mungkin dah agak lewat untuk meluahkan balik segala cerita yang tak semua orang tahu ni,saya still nak luahkan jugak..even budak science stream lain dah habis exam pada tanggal 27.12.2012 hari tu,kami dua belas orang yang ambil ekonomi masih kena bertahan sampaila enam haribulan..macam-macam perasaan ada bila tengok kawan-kawan lain especially boys yang dah tamat perang lepas habis exam bio..cemburu? sikit kot..

jelous? sikitla :))


dan bila ingat balik kelas ekonomi pertama lepas exam,serious rasa nak bantai gelak puas-puas..cikgu je yang semangat nak mengajar,budak-budak semua macam zombi hidup dah *terutamanya saya heee*..bayangkan,sehari lepas tamat exam bio dah kena pergi kelas balik,memang agak extreme la bagi saya..tapi,after all,ok la,hari tu jela yang macam hidup segan mati tak mahu,hari lain syaza and da gang dah kembali bersemangat :)

stop beating about the bushes,let me reveal the real stories..here it goes,my spm review

# Bahasa melayu
waktu mula-mula langkah kaki masuk dewan,seriously cuak yang amat..tapi berusaha untuk nampak cool dan jadi cool even tangan dah sangatlah cold..buka je kertas soalan,terus nampak gambar budak budak tengah buat persembahan dengan pakaian yang beraneka macam.The first thing that come across my mind was "ah,sudah..dia nak suruh aku buat karangan pasal persembahan je ke? mana faktanya?" mata terus tengok soalan..tulis satu karangan ttg aktiviti sempena sambutan hari kebangsaan*lebih kurang macam ni la tajuk dia* waktu tu otak macam dah protes..sebab terlalu biasa buat fakta sekali keluar aktiviti,nak buat macam mana,redah je la..soalan B tu pulak,saya buat yang pasal program motivasi..memang nak tulis tu senang tapi skema pemarkahannya,according to some people memang amat menakutkan..kertas 2 pulak,ok la..latar masa keluar,memang unexpected but luckily masa tengah rehat dekat wakaf sejuk tu,syafik ada baca kuat-kuat,saya tumpang dengar je..memang dah ready semua untuk novel tapi jujur cakap dalam banyak2 topik,how come latar masa yang terpilih..agak hairan..sekarang ni,tawakal adalah jalan terbaik..orang kata,klau skema dia ketat semacam,grade dia turun..i hope so

*English


haa,tu dia..pagi-pagi lagi dah kena perah otak tulis essay..english was quite..err..easy la kot for some people..paper 1 went on smoothly except for the fact that my essays were not good enough,i thought.. paper2 pulak ok la..summary dia bapak sedih..menitik la jugak air mata ni bila baca part ending tu..sampai pengawas yang jaga meja belakang buat muka pelik..pelik la  tengok budak tiba-tiba nangis,tapi dia buat tak hirau..adatla,tak boleh jawab,nangis,mungkin tu yang dia fikir..novel pulak,tetibe je keluar write about an event that makes you angry..but then,what to expect when spm is all about expecting the unxepected

*sejarah
antara paper yang menjadi nightmare buat kebanyakan budak spm 2012..paper 1 ok lagi tapi paper 2 macam apa entah..my mom was once told me that klau nak score tinggi sejarah memang kena tahu daripada A to Z cerita silam semua tu..tak boleh nak main percaya soalan spot 100 percent..ada la juga satu dua soalan spot yang keluar..saya macam,apa ni? daripada awal tahun dok buat hijrah,pembentukan Malaysia,apa semua..sekali,keluar revolusi pertanian,tokoh pejuang abad ke 19 dan yang paling tak sangka keluar ialah Perjanjian PTM 1948..sangat sadis,tapi kalau fikir dari sudut positif,sejarah had taught me something..NEVER EVER BELIEVE IN RUMOURS*termasuklah soalan spot..well,i've to be be grateful sebab at least i learn something..ya tak? and all praises to Allah that has lighten my burden and give me strength to keep writing on that particular day

*math
wowowo..akhirnya,subjek kira mengira menjelma juga..kira sesi panaskan badan la sebelum jumpa the real killer subject which is add math..paper 1 was okay..paper 2 yang bab lukis melukis tu memang agak mencelarukan kepala..dari awal sampai akhir,tak tahu kenapa,it is just way too hard for me to draw those plans..orang lain sekali tengok je dah boleh lukis..saya? sampai ke sudah garu kepala..tapi kira ok la sebab boleh juga siapkan on time..am crossing fingers for the best result,in shaa Allah

*Pai
selepas break selama berapa hari ntah tak ingat,pai la subjek yang first sekali kena hadap..agak tension sebab terlalu mengharapkan yang terbaik untuk Pai..ada 2 sebab yang menyumbang kepada keadaan stress out tak berkesudahan ini..satunya sebab saya muslim,and i feel like it is a shame on me if i don't manage to score this paper..bagi saya,kalau subjek lain resultnya tinggi melangit tapi agama tak score,tak guna juga..sebab kedua ialah my pai teacher was my own mom..jadi,takkan nak malukan mak sendiri..both paper 1 and paper 2 went on smoothly..alhamdulillah..tapi tajwid keluar hukum apa entah,tak pernah dengar pun selama ni..so,apa lagi..keluarkan peluru dan tembak

*Add math
paper one okay lagi..paper 2 was kinda hard..soalan index number yang selama ni menjadi penyumbang utama markah pun hard..i was struggling nak habiskan semua soalan-soalan pembunuh yang memang membunuh tu..lagi-lagi soalan variance dengan graph of function yang nak kena prove bagai..macam tak ada perasaan je saya jawab semua tu..saya harap sangat-sangat result nanti tak mengecewakan..sangat harap

*physics
fizik memang subjek yang paling saya tak suka..but,Allah has his own plan and i believe it is the best one for me :) all praises to Him that He sent me the best physics teacher i could ever had..He bless me with great tutor whom i adore since i was in form 1..bundle of thanks for cikgu suhaimi yang selama ni jadi backbone saya,mentor saya ,sifu saya,khasnya dalam fizik..thanks a lot sebab bagi semangat untuk saya sampai saya habis jawab ketiga-tiga paper dengan selamat..i am curious nak tahu markah fizik paper one sebab markah paper one untuk subjek lain saya tahu,fizik aje tak tahu..paper 2 ok la..paper 3 keluar Young's double slit..ok,fine,jawab semampu mungkin..belek eksperimen,terus macam #$%^..pasal perintang tu ok la but eksperimen pasal tekanan memang profesor syaza yang cipta sendiri..takkan ada yang sama macam eksperimen saya,saya jamin :)

*chemistry
sebelum kimia,kami ada break selama 4 hari,and yes,hari-hari ada kelas..cikgi siti betul betul goreng budak 5 sc 1..semua cikgu nak tengok anak murid dia pass spm with flying colours kan? lagi-lagi anak sendiri,kan cikgu? hehe..kidding..masa jawab paper1,agak senang..then,hati dah berdetik,masak la kali ni paper 1 mudah,paper two mesti lembaga kasi yang kaw-kaw punya soalan..tapi,Allah permudahkan semua urusan :) paper 2 jugak tidaklah se'horror' yang disangka..dan paper 3 keluar heat of combustion dengan test for alkali..part design experiment tu memang tak sangka langsung keluar ujian untuk alkali tu..tapi,overall,saya boleh tarik nafas lega

*biology
last paper untuk budak sains..habis jawab paper 1 semua mendung je muka..soalan agak sukar and jarang dengar..ada yang saya langsung tak pernah baca dan tak pernah tahu kewujudannya atas muka bumi ni..tapi,i just ignore peluh dingin kat dahi sebab nervous tak tahu jawapan,dan terus jawab..paper 2,no komen,nak kata senang sangat tak,nak kata susah sangat pon tak..oh,yeah,here it comes,paper 3..in sha Allah akan jadi penyelamat kami :)

*ekonomi asas
pergi sekolah dengan hati yang berkobar nak jawab exam..last paper la katakan..selepas lebih kurang seminggu ulang alik ke sekolah dan cuma tiga hari break,boleh katakan budak EA dah tak sabar yang amat untuk menamatkan segala 'penderitaan' ni..paper one was ok la..most of us dapat high marks,and few people even manage to get perfect score..alhamdulillah..then,tunggu punya tunggu punya tunggu,akhirnya kertas 2 menjelma jua..soalan dia pun ok laa,alhamdulillah,kadar pertukaran asing tak keluar untuk soalan wajib..dia keluar no 5 dan of course saya pilih untuk tak jawab sebab soalan tu quite risk..kira macam,kalau isi atas tu dah out,isi-isi yang bawah tu kirim salam aje lah

setakat tu je lah yang saya mampu ingat balik segala pahit maung sepanjang jawab spm..
it was just not that easy,yet it still possible to pass it with glory
possibility and impossibility are merely concept of human's mind,to Allah s.w.t nothing is impossible,remember?
so,sekarang adalah masa untuk bertawakal dan berdoa
i write this loooong post for the sake that i may return back to this page one day in the future
and recall everything that i had went through



last but not least,





p/s:do pray for me and my other friends' success..sangat takut bila fikir pasal result nanti





it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

9 Dec 2012

KAWAII GIVEAWAY

http://mysterygurl97.blogspot.com/2012/12/kawaii-giveaway-by-mimie-isha.html



Assalamualaikum w.b.t

#1st giveaway *click this* 

to be frank,saya sama sekali tak pernah join mana-mana G.A pun selama 'berkecimpung' di dunia blogging ni..dan tadi masa tengah lepak-lepak*biasa la budak baru habis spm,lepak je memanjang*,
terserempak dengan blog yang kawai amat ni..seriously,colourful and yeap kinda cute,perhaps ^.^
tengok hadiah dia,tergugat iman jap..hehehe.dan,akhirnya  decide untuk join...so,here it goes :)

saya nak tag








it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

2 Dec 2012

awaken

Assalamualaikum w.b.t,

there's only few days to go, and this so-called schema girl is wondering,whether she's ready enough to leave school life and start all over again,with new chapter of life waiting already. i look around and watch how excited my friends are when they achieve freedom for the first time ever..

Freedom last longer,eh?


free from being asked to do tones of homeworks,
free from being scolded by teachers,
free from wearing that cotton school uniform,
free from being forced to attend co-curricular activities,
free from sucks friends' behaviour,
freedom..free from school..free from teachers..free from seniors..

and i wonder, is it that bad to learn that i'm no excellent student,not even close to that,
did school life treated me well all this while?
what contribution i had given to my school?
was i a good student,a great one with high academic achievement? am i?

to be frank,i don't even know exactly what i feel for the time being,
i just want all of this 'nightmare' to end with glory..
if only i could move the time faster..


*tak perlu merungut,syaza..bersyukurlah dengan apa yang dah Allah kurniakan :)

ok,enough with school,dah rasa pening-pening lalat fikir pasal exam yang tak berkesudahan
sebagai penutupnya,saya ada satu nasihat untuk seorang sahabat,
yang saya sayang tapi sayangnya that person seems to be worst days to days,
awak, saya tak tahu apa lagi yang perlu saya cakap,
saya dah bagi hint secara halus tapi nampaknya awak tak faham,
awak,kita hidup ni walaupun nampak mudah tapi sebenarnya rumit,
kita tak boleh nak expect everything will always be fine
ujian ada kat mana-mana dan datang sama ada dalam bentuk musibah mahupun nikmat
ya,nikmat itu juga satu ujian
contohnya,tuhan bagi kita rupa yang cantik, Dia nak uji kita
sama ada kita bersyukur atau kita jadi riak
sama ada kita merendah diri atau perasan semua orang nak kat kita..ini contoh la kan :)
hidup ini indah, dan akan jadi lagi indah kalau kita hidup dalam kesederhanaan
contohnya,*berapa banyak contoh daaa* sederhana dalam post status kat fb..sederhana dalam publish post kat blog*terasa*..banyak aje kan orang yang post pelik2 kat fb,termasuklah diri yang sedang menaip ini..
*all these nasihat untuk diri sendiri juga..tak ada niat nak aibkan sesiapa..

p/s:tolong doakan saya..i'll sit for my last paper this soon coming thursday..doakan ya!

May Allah bless us always,
syaza



it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...