31 Dec 2012

Contest #TheMostMemorable2012Moment

assalamualaikum w.b.t

HAPPY NEW YEAR,EVERYBODY !!

it has been years of waiting and finally,it is all over..
i am no more a high school student,
there's no more text books,supportive teachers back then,good looking crush*opss :)
let me tell you the truth,i miss them..all of them *except mr.crush yg namanya pun saya dah lupa
biar la orang nak cakap saya skema ke apa ke,
hakikatnya,saya rindu
rindu nak tengok geng 007 talking nonsense
rindu nak cakap pasal life philosophy dengan cikgu mie
rindu nak tanya harsh addmath question kat ern
rindu nak tengok dayang tunduk buat homework sampai muka cecah meja
saya rindu....

ok,stop blabbering,straight to the main point,please syaza!

click here

 dan gambar yang dipertaruhkan


 
description:
meet Adam, my youngest brother.he is five years old and will be six on 2013.what is so special about this picture? well,at that very moment,i was sitting on the couch,reading a novel when i suddenly heard him reading. my brother was actually READING! he wasn't spelling..he was reading! and  it was on his own without our umi helping him as it used to be,and yes,for me it was such an achievement.adik saya yang bongsu ni nakalnya lain macam sikit.so,most of the time,i will end up scolded him with my voice on its top.just look at our messy house and the scratch on his leg, it's more than enough to prove how mischievous he is..i still remember,there was one day when he came to me with his hand holding a book entitle 'si arnab'  and he asked me to help him with the book..he couldn't figure out some words and needed my help..you know what i told him.."adik,pergi main jauh-jauh.jangan kacau sini.kakak ada banyak kerja nak kena siapkan"..and now,i regret it..i wasn't there when he needed me the most..i wasn't there to read for him,to teach him 1 2 3..i wasn't there to cherish his moment..i was too busy preparing for my spm..BUT,no worry,dik..i have the whole upcoming 3 months to be spent with you..i will try my best to be the best big sister of yours,in sha Allah :)

*Allah,baru perasan,description sikit punya panjang :)

hashtag :
#TheMostMemorable2012Moments(a) meet amazing people at nilam
#TheMostMemorable2012Moments(b) menang pertandingan presentation tokoh sejarah
#TheMostMemorable2012Moments(c) debate against naim lilbanat..and won it! walau
                                                                sangkut kat peringkat suku akhir
#TheMostMemorable2012Moments(d) score addmath masa trial..takkan lupa punya :)
#TheMostMemorable2012Moments(e) hadiahkan nana bag masa program skor spm kat politeknik
                                                               kota bharu..will never forget her smiled on that moment
#TheMostMemorable2012Moments(f) spm...spm...spm..tiada yang seumpamanya
even they may seems ordinary for some people out there,for me,these are the most amazing moments that i would treasure for my entire life
my fb : www.facebook.com/zaida.syaza

currently living at Machang,Kelantan

i am going to tag.................budieyy

p/s:may this new year offers us abundant chances to be closer to HIM,in sha Allah




 




it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

dua 01 dua

assalamualaikum w.b.t

2012 will leave us soon with great and bad memories altogether..
i realize that 2012 had taught me a lot
i went trough hard times as well,but the 'hikmah' was always there..Alhamdullillah

..............down the memory lane..................

kem pengawas sesi 2012

sorry to say that i have no picture to be 'paste' here..at first,i thought it would be a boring one,a camp full of talk and the teachers giving advise,telling us about the school rules,how to cope with the students and blablabla..BUT..it was not..and i had a lot of fun there..betulla alya cakap,setiap pengawas mesti ada at least seorang pengawas lain yang dia agak tak berkenan..as for me,she's a senior..yang sangat horrible...ngeee :)

nadi ilmu amalan membaca ( NILAM )

ujian kebestarian..if i am not mistaken *credit:pkg machang




                   
waiting for my turn..bersama beg pink yg sudah hilang

i manage to get first place for district stage which lead me to beat the contestants from other ppd on state level..i don't want to talk much about things happened there..there were few people that attracted my attention..Amalini,she was the winner and she deserved it..and him,he was superb and cool..i
adore him for his wise words and great manner..*knowing him,i know that he will become someone important  to our country,in sha Allah ..everything went smooth and i won third place on state level.alhamdulillah,it was more than enough for me

karnival sejarah ppd machang

let le picture tells


smk machang won almost all the competition held..i was thankful to have such wonderful teammate,ern and dayang..we rock the presentation and become the winner,once again! the teachers  were really helpful,they even sacrifice their time and lend their hands to finish up our presentation..i would never forget how happy we were at that time..

pkbs 1, pkbs 2, percubaan spm and SPM

mrs google


struggling to face those papers.. i was like,'bila la nak habis..bila la nak habis'
sekali dah habis,nah amek kau,mati kutu wa cakap lu..hehehe..lifeless? obviously!

hari keluarga smk machang

mencari damai yang hilang..erk
syamir yang poyo
it was amazing to watch the teachers reacting in different ways compared to what they used to be..they were serious in class yet they still have sense of humour within themselves..we had fun swimming in the pool,taking part in the so-called-telematch held..even pn.pengetua herself laughed a lot on that days..


these are not even a half from what was actully happened in this blessed year
everything happens for a reason,right
so i guess,it is time to 'tutup buku lama dan buka buku baru',right?
so good bye dua 01 dua
and ahlan wasahlan 2013
may the odds be ever in your favour*tetiba









it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

12 Dec 2012

spm review..expect the unexpected

assalamualaikum w.b.t

since hari dah petang,so it supposed to be a very good evening to all la kan?
okay, semua orang dah tahu yang spm dah tamat dengan jayanya.
dan,budak-tak-berapa-nak-kecik ni dah pun mengharungi hari-hari penuh liku
dengan berbekalkan keazaman setinggi langit ke tujuh
dan kegigihan sedalam lautan hindi*ayat hiperbola habis*

ok,senang cerita,walaupun mungkin dah agak lewat untuk meluahkan balik segala cerita yang tak semua orang tahu ni,saya still nak luahkan jugak..even budak science stream lain dah habis exam pada tanggal 27.12.2012 hari tu,kami dua belas orang yang ambil ekonomi masih kena bertahan sampaila enam haribulan..macam-macam perasaan ada bila tengok kawan-kawan lain especially boys yang dah tamat perang lepas habis exam bio..cemburu? sikit kot..

jelous? sikitla :))


dan bila ingat balik kelas ekonomi pertama lepas exam,serious rasa nak bantai gelak puas-puas..cikgu je yang semangat nak mengajar,budak-budak semua macam zombi hidup dah *terutamanya saya heee*..bayangkan,sehari lepas tamat exam bio dah kena pergi kelas balik,memang agak extreme la bagi saya..tapi,after all,ok la,hari tu jela yang macam hidup segan mati tak mahu,hari lain syaza and da gang dah kembali bersemangat :)

stop beating about the bushes,let me reveal the real stories..here it goes,my spm review

# Bahasa melayu
waktu mula-mula langkah kaki masuk dewan,seriously cuak yang amat..tapi berusaha untuk nampak cool dan jadi cool even tangan dah sangatlah cold..buka je kertas soalan,terus nampak gambar budak budak tengah buat persembahan dengan pakaian yang beraneka macam.The first thing that come across my mind was "ah,sudah..dia nak suruh aku buat karangan pasal persembahan je ke? mana faktanya?" mata terus tengok soalan..tulis satu karangan ttg aktiviti sempena sambutan hari kebangsaan*lebih kurang macam ni la tajuk dia* waktu tu otak macam dah protes..sebab terlalu biasa buat fakta sekali keluar aktiviti,nak buat macam mana,redah je la..soalan B tu pulak,saya buat yang pasal program motivasi..memang nak tulis tu senang tapi skema pemarkahannya,according to some people memang amat menakutkan..kertas 2 pulak,ok la..latar masa keluar,memang unexpected but luckily masa tengah rehat dekat wakaf sejuk tu,syafik ada baca kuat-kuat,saya tumpang dengar je..memang dah ready semua untuk novel tapi jujur cakap dalam banyak2 topik,how come latar masa yang terpilih..agak hairan..sekarang ni,tawakal adalah jalan terbaik..orang kata,klau skema dia ketat semacam,grade dia turun..i hope so

*English


haa,tu dia..pagi-pagi lagi dah kena perah otak tulis essay..english was quite..err..easy la kot for some people..paper 1 went on smoothly except for the fact that my essays were not good enough,i thought.. paper2 pulak ok la..summary dia bapak sedih..menitik la jugak air mata ni bila baca part ending tu..sampai pengawas yang jaga meja belakang buat muka pelik..pelik la  tengok budak tiba-tiba nangis,tapi dia buat tak hirau..adatla,tak boleh jawab,nangis,mungkin tu yang dia fikir..novel pulak,tetibe je keluar write about an event that makes you angry..but then,what to expect when spm is all about expecting the unxepected

*sejarah
antara paper yang menjadi nightmare buat kebanyakan budak spm 2012..paper 1 ok lagi tapi paper 2 macam apa entah..my mom was once told me that klau nak score tinggi sejarah memang kena tahu daripada A to Z cerita silam semua tu..tak boleh nak main percaya soalan spot 100 percent..ada la juga satu dua soalan spot yang keluar..saya macam,apa ni? daripada awal tahun dok buat hijrah,pembentukan Malaysia,apa semua..sekali,keluar revolusi pertanian,tokoh pejuang abad ke 19 dan yang paling tak sangka keluar ialah Perjanjian PTM 1948..sangat sadis,tapi kalau fikir dari sudut positif,sejarah had taught me something..NEVER EVER BELIEVE IN RUMOURS*termasuklah soalan spot..well,i've to be be grateful sebab at least i learn something..ya tak? and all praises to Allah that has lighten my burden and give me strength to keep writing on that particular day

*math
wowowo..akhirnya,subjek kira mengira menjelma juga..kira sesi panaskan badan la sebelum jumpa the real killer subject which is add math..paper 1 was okay..paper 2 yang bab lukis melukis tu memang agak mencelarukan kepala..dari awal sampai akhir,tak tahu kenapa,it is just way too hard for me to draw those plans..orang lain sekali tengok je dah boleh lukis..saya? sampai ke sudah garu kepala..tapi kira ok la sebab boleh juga siapkan on time..am crossing fingers for the best result,in shaa Allah

*Pai
selepas break selama berapa hari ntah tak ingat,pai la subjek yang first sekali kena hadap..agak tension sebab terlalu mengharapkan yang terbaik untuk Pai..ada 2 sebab yang menyumbang kepada keadaan stress out tak berkesudahan ini..satunya sebab saya muslim,and i feel like it is a shame on me if i don't manage to score this paper..bagi saya,kalau subjek lain resultnya tinggi melangit tapi agama tak score,tak guna juga..sebab kedua ialah my pai teacher was my own mom..jadi,takkan nak malukan mak sendiri..both paper 1 and paper 2 went on smoothly..alhamdulillah..tapi tajwid keluar hukum apa entah,tak pernah dengar pun selama ni..so,apa lagi..keluarkan peluru dan tembak

*Add math
paper one okay lagi..paper 2 was kinda hard..soalan index number yang selama ni menjadi penyumbang utama markah pun hard..i was struggling nak habiskan semua soalan-soalan pembunuh yang memang membunuh tu..lagi-lagi soalan variance dengan graph of function yang nak kena prove bagai..macam tak ada perasaan je saya jawab semua tu..saya harap sangat-sangat result nanti tak mengecewakan..sangat harap

*physics
fizik memang subjek yang paling saya tak suka..but,Allah has his own plan and i believe it is the best one for me :) all praises to Him that He sent me the best physics teacher i could ever had..He bless me with great tutor whom i adore since i was in form 1..bundle of thanks for cikgu suhaimi yang selama ni jadi backbone saya,mentor saya ,sifu saya,khasnya dalam fizik..thanks a lot sebab bagi semangat untuk saya sampai saya habis jawab ketiga-tiga paper dengan selamat..i am curious nak tahu markah fizik paper one sebab markah paper one untuk subjek lain saya tahu,fizik aje tak tahu..paper 2 ok la..paper 3 keluar Young's double slit..ok,fine,jawab semampu mungkin..belek eksperimen,terus macam #$%^..pasal perintang tu ok la but eksperimen pasal tekanan memang profesor syaza yang cipta sendiri..takkan ada yang sama macam eksperimen saya,saya jamin :)

*chemistry
sebelum kimia,kami ada break selama 4 hari,and yes,hari-hari ada kelas..cikgi siti betul betul goreng budak 5 sc 1..semua cikgu nak tengok anak murid dia pass spm with flying colours kan? lagi-lagi anak sendiri,kan cikgu? hehe..kidding..masa jawab paper1,agak senang..then,hati dah berdetik,masak la kali ni paper 1 mudah,paper two mesti lembaga kasi yang kaw-kaw punya soalan..tapi,Allah permudahkan semua urusan :) paper 2 jugak tidaklah se'horror' yang disangka..dan paper 3 keluar heat of combustion dengan test for alkali..part design experiment tu memang tak sangka langsung keluar ujian untuk alkali tu..tapi,overall,saya boleh tarik nafas lega

*biology
last paper untuk budak sains..habis jawab paper 1 semua mendung je muka..soalan agak sukar and jarang dengar..ada yang saya langsung tak pernah baca dan tak pernah tahu kewujudannya atas muka bumi ni..tapi,i just ignore peluh dingin kat dahi sebab nervous tak tahu jawapan,dan terus jawab..paper 2,no komen,nak kata senang sangat tak,nak kata susah sangat pon tak..oh,yeah,here it comes,paper 3..in sha Allah akan jadi penyelamat kami :)

*ekonomi asas
pergi sekolah dengan hati yang berkobar nak jawab exam..last paper la katakan..selepas lebih kurang seminggu ulang alik ke sekolah dan cuma tiga hari break,boleh katakan budak EA dah tak sabar yang amat untuk menamatkan segala 'penderitaan' ni..paper one was ok la..most of us dapat high marks,and few people even manage to get perfect score..alhamdulillah..then,tunggu punya tunggu punya tunggu,akhirnya kertas 2 menjelma jua..soalan dia pun ok laa,alhamdulillah,kadar pertukaran asing tak keluar untuk soalan wajib..dia keluar no 5 dan of course saya pilih untuk tak jawab sebab soalan tu quite risk..kira macam,kalau isi atas tu dah out,isi-isi yang bawah tu kirim salam aje lah

setakat tu je lah yang saya mampu ingat balik segala pahit maung sepanjang jawab spm..
it was just not that easy,yet it still possible to pass it with glory
possibility and impossibility are merely concept of human's mind,to Allah s.w.t nothing is impossible,remember?
so,sekarang adalah masa untuk bertawakal dan berdoa
i write this loooong post for the sake that i may return back to this page one day in the future
and recall everything that i had went through



last but not least,





p/s:do pray for me and my other friends' success..sangat takut bila fikir pasal result nanti





it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

9 Dec 2012

KAWAII GIVEAWAY

http://mysterygurl97.blogspot.com/2012/12/kawaii-giveaway-by-mimie-isha.html



Assalamualaikum w.b.t

#1st giveaway *click this* 

to be frank,saya sama sekali tak pernah join mana-mana G.A pun selama 'berkecimpung' di dunia blogging ni..dan tadi masa tengah lepak-lepak*biasa la budak baru habis spm,lepak je memanjang*,
terserempak dengan blog yang kawai amat ni..seriously,colourful and yeap kinda cute,perhaps ^.^
tengok hadiah dia,tergugat iman jap..hehehe.dan,akhirnya  decide untuk join...so,here it goes :)

saya nak tag








it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

2 Dec 2012

awaken

Assalamualaikum w.b.t,

there's only few days to go, and this so-called schema girl is wondering,whether she's ready enough to leave school life and start all over again,with new chapter of life waiting already. i look around and watch how excited my friends are when they achieve freedom for the first time ever..

Freedom last longer,eh?


free from being asked to do tones of homeworks,
free from being scolded by teachers,
free from wearing that cotton school uniform,
free from being forced to attend co-curricular activities,
free from sucks friends' behaviour,
freedom..free from school..free from teachers..free from seniors..

and i wonder, is it that bad to learn that i'm no excellent student,not even close to that,
did school life treated me well all this while?
what contribution i had given to my school?
was i a good student,a great one with high academic achievement? am i?

to be frank,i don't even know exactly what i feel for the time being,
i just want all of this 'nightmare' to end with glory..
if only i could move the time faster..


*tak perlu merungut,syaza..bersyukurlah dengan apa yang dah Allah kurniakan :)

ok,enough with school,dah rasa pening-pening lalat fikir pasal exam yang tak berkesudahan
sebagai penutupnya,saya ada satu nasihat untuk seorang sahabat,
yang saya sayang tapi sayangnya that person seems to be worst days to days,
awak, saya tak tahu apa lagi yang perlu saya cakap,
saya dah bagi hint secara halus tapi nampaknya awak tak faham,
awak,kita hidup ni walaupun nampak mudah tapi sebenarnya rumit,
kita tak boleh nak expect everything will always be fine
ujian ada kat mana-mana dan datang sama ada dalam bentuk musibah mahupun nikmat
ya,nikmat itu juga satu ujian
contohnya,tuhan bagi kita rupa yang cantik, Dia nak uji kita
sama ada kita bersyukur atau kita jadi riak
sama ada kita merendah diri atau perasan semua orang nak kat kita..ini contoh la kan :)
hidup ini indah, dan akan jadi lagi indah kalau kita hidup dalam kesederhanaan
contohnya,*berapa banyak contoh daaa* sederhana dalam post status kat fb..sederhana dalam publish post kat blog*terasa*..banyak aje kan orang yang post pelik2 kat fb,termasuklah diri yang sedang menaip ini..
*all these nasihat untuk diri sendiri juga..tak ada niat nak aibkan sesiapa..

p/s:tolong doakan saya..i'll sit for my last paper this soon coming thursday..doakan ya!

May Allah bless us always,
syaza



it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

2 Nov 2012

self consideration

assalamualaikum w.b.t

saya tahu saya tak kuat.
kalau saya kuat,saya tak perlu cari medium untuk bangkitkan balik semangat yang semakin berkubur 
ni..tak perlu batalkan perjanjian dengan diri sediri untuk tidak buka blog sebelum spm..tapi
yalah,saya tak kuat..

hairankan?
saat semua orang tengah khusyuk study untuk spm yang berbaki 2 hari sahaja lagi,saya pula sibuk buat benda lain,which is tidur..ya..saya kalau kusut benda yang paling saya suka buat ialah tidur..sebab tidur boleh buat saya lupa semua benda yang mengacau-bilaukan fikiran even untuk sementara saja..tidur bantu saya untuk masuki alam lain..alam mimpi dan fantasi..tak perlu toleh belakang dan tinggalkan saja realiti yang menyakitkan,senang bunyinya,kan? tapi,tak berbaloi..

saya sendiri tak tahu apa masalah saya..virus apa yang dah masuk dalam akal sampai dah tak boleh beza betul dan salah..rasa semakin hari semakin jauh daripada DIA,sedangkan dia sentiasa dekat..DIA lihat semua yang dah saya buat..DIA tahu tu semua..tapi,saya yang buat tak tahu :(

semua ni bermula apabila umi decide nak pergi tengok bola kat stadium.kalau setakat kat kb,umi nak bertapa kat situ tiga hari tiga malam pun saya tak kisah..masalahnya,stadium tu jauh,nun di shah alam..nak tak nak saya kena pergi juga..even nenek tawar diri nak stay kat rumah dengan saya,tapi tak ada gunanya juga.bukannya saya boleh pergi kelas tambahan ekonomi dan lagi mustahak BIOLOGI..dan saya tahu nenek pun memang nak pergi tengok keadaan anak cucu kat sana..waktu tu memang haru biru la perasaan.dengan spm hanya tinggal tak lebih drpd 2 weeks..diulangi,hanya 2 WEEKS..and i felt like nobody cares bout how i feel..how miserable it was..waktu yang sepatutnya diisi dengan belajar gone macam tu je,lebur..and semangat untuk self study yang menggunung tinggi terus down,sampai sekarang masih down terutama selepas terkena penyakit demam dan batuk tak henti ni..

oh,Allah..guide me to the right way :')

tadi baca artikel yang Wardina Safiyyah tulis..dia kata hidayah Allah tak kan pernah datang dekat dengan kita kalau kita tak usaha.. USAHA DULU hasilnya fikirkan kemudian,saya rasa itulah penyelesaiannya.

well,wish me the best of luck for this soon-coming spm
moga saya dapa apa yang saya cita citakan,
gud luck juga untuk sahabat2 batch95




it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

10 Jun 2012

last post :)

asslamualaikum w.b.t

hye all..
look at my post title : LAST POST ,huuu,horror kan?
yes,this may be my last post before SPM,
I actually dah beriktikad or dalam lain katanya berazam dah tak mahu surf internet dah
after this..cukup-cukuplah pembaziran masa selama 6 bulan ini..saya sudah insaf*boleh caya ke?*
 dengan result PKBS 2 yang cukup-cukup makan sahaja,saya sedar saya perlu buat sesuatu,
yeaapp,I need to do something before it already too late for me
cikgu siti cakap,baik nangis dahulu sebelum nangis kemudian
saya tak sanggup tengok wajah kecewa umi baba dan cikgu-cikgu
saya tak sanggup tanggung malu kalau result yang keluar next year tak seperti yang diharapkan
saya tak sanggup bayangkan keadaan diri saya kalau semuanya tiba-tiba jadi di luar perancangan
oleh hal yang demikian,*excuse my nerdy words,saya dalam mood penulisan esei :) *,
saya rasa ini yang terbaik untuk saya dan juga adik saya,si syamir yang akan ambil PMR tak lama lagi,

memandangkan ini merupakan last post saya sebelum SPM,izinkan saya mencoretkan sepatah dua kata


buat umi dan baba tercinta,
kak minta maaf atas semua kesalahan kak selama menumpang hidup di bumi Allah ini,
kak minta halal segala-galanya,
doakan kejayaan kak,redhakan anakmu ini
kak sedar tanpa umi dan baba,i'll never be whoever i'm today

buat cikgu-cikgu tersayang,
syaza menyusun sepuluh jari memohon keampunan andai syaza pernah buat salah silap selama menuntut ilmu dengan cikgu-cikgu semua,
syaza akan cuba sehabis baik untuk capai target kita,
and for the time being,all i need is your prayers and supports,
bundle of thanks for everything,
satu pengakuan ikhlas,syaza SAYANG cikgu semua sangat2,
halalkan ilmu yang syaza pelajari selama ni ya,cikgu :)

buat kawan-kawan tak kira di dunia realiti mahupun di alam maya,
saya nak minta maaf kalau2 pernah keluarkan perkataan yang tak wajar
i'm so sorry for every single things that i've done
for things which might hurt you inside out,there's nothing much i can do instead of begging for your apologise
i know that i'm no good friend all this while,yet,i'm thankful for being bless with such  great ones like you guys,
doakan saya,
doakan kejayaan saya.
doakan kejayaan kawan-kawan saya juga,
doakan kejayaan kami dalam spm,
doakan kami dapat jadi manusia berguna di dunia dan akhirat

dan,special buat budi
*coz i can feel that she'll read this post even it's a nonsense one*
you'd done much better this year,
i always had a strange feeling whenever i look at you,
sense of  victory,kemenangan
susah tapi tak mustahil
you can do it..you'd prove it during ur PMR,so it's not impossible for you to repeat the same history
HIJRAH
again,susah,tapi tak mustahil..jangan salah faham..
may Allah bless you always :)

gonna miss you much
till then,
syaza

p/s : ramadhan is coming..how's our preparation? puasa dah ganti ke belum?
        sambil belajar,sambil cari redhaNYA,insyaALLAH





it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

30 May 2012

holidaayy

assalamualaikum w.b.t

frankly speaking,this holiday doesn't seem like one to me  except for the fact that i'm wasting my time, reading novels and get stuck with Korean drama all day long..i'm not kidding when i said i wanted to use this short period of time wisely by doing revision,reading books other than novels and so on but,yeah,still, i end up sitting in front of my lappy.. as long as i'm  concern,my determination was just an empty word,not even worth a silence judgement..

semua orang yang baca ni mesti setuju kalau saya cakap saya perlukan bantuan..ain't it obvious??
i need helps so freakin' bad that i seek them from mr.Google..

            .................................thus, here goes the results...........................................


don't forget the numbers


am i a sucessful person?..I will be one!







yeah,domain power source..mind




it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

24 May 2012

LOL

assalamualaikum w.b.t

as you can see,wajah blog berubah lagi!not really act..just return to blog..i found out that i'm not really into blogskin..it just,yeah,kinda too 'cute' for me..haha

mid-term exam had just ended..i have to say that the recent exam had turn me like 180 degree..i assumed that everything will be just fine..however,things had turned upside down and it was a total mess..the result must be harsh..well,i had  done my very best..hence,for the time being,all that i need to do is just to left them to Allah..have faith in Him,Syaza! Tawakal,do hope for the best.. :)

so,here goes the summary :
addmath: paper one is not that bad..paper two = nightmare!
math mode: alhamdulillah, just fine
biology: gosh,don't know what to say
chemistry: my hard work had paid off but it's to early to be happy
physics: haiyya,why is it damn hard to score loo??
bm: all is well
bi: am pretty worried bout my essay..not good enough i thought
pai: questions are kinda creepy..even my mom admit that they are illogical
ea: so far so good
sj: majulah sejarah untuk negara..hehe

act,the main purpose of this post is to wish

HAPPY BELATED BIRTHDAY,BABA



maaf sebab lewat wish..my bad my bad..i blame those freaky exam papers
semoga panjang umur dan murah rezeki
i just wanna say,
even it is so often of me hurting you with my word,my acts and my thoughts, i want you to know that
I LOVE YOU,DAD
thanks for being a superb dad!
may Allah bless you always

exam-mad girl,
syaza






it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

18 May 2012

transformation

hello world!
well,kami di kelantan akan bercuti selama tiga hari.lebih sehari daripada biasa sebab kelantan dapat masuk final LIGA SUPER,kalau tak silap,dan akan fight against SIME DARBY
walaupun saya bukan soccer fan,still,it isn't a shameful thing to wish your own state THE BEST OF LUCK


..GOMO KELATE GOMO..

ok,back to main point
first,as you can see,my blog was under some reconstruction..i'm using blogskin now..tak tahu macam mana tangan ni boleh gatal nak tekan REVERT TO CLASSIC TEMPLATE,but,alhamdullilah,good to say that i'm quite happy with this now out look..not that sarat as my previous blog layout..

second,i hope it's not too late to say

                                 HAPPY TEACHERS DAY

khas untuk guru-guru
  • SK Puchong Perdana
  • SK Pangkal Gong
  • SMS Hulu Terengganu(SAHUT)
  • SMK Machang
may Allah bless you always

it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

15 May 2012

umi :)

assalamualaikum,

walau masih tengah bergelumang dengan kertas exam bagai*pray for me*,
saya 'menggagahkan' jugak diri ini menghentam papan keyboard dan menulis entri yang tak seberapa
just for her
                                      post ini ditujukan khas buat someone really special in my life

my umi :)




i have to admit that i'm no good daughter all this while
shame on me for every sins that i have made over you
only Allah knows how grateful i am to have you as my mom,
you are my inspiration,
you are my strength,
you are my everything,
thanks for being a superb mother to me and my brothers,
thanks for neither leaves me behind nor even makes me feel so,
thanks for always being there whenever i need you,
thanks for everything..

i am aware that i owe you a lot,
and the only way to repay your sacrifices is to become a good daughter, a solehah one,insyaAllah
it had always being my dream to see you smile on my graduation day, to treat your illness with this two hands,to take care of you when i am capable to do so and to cherish you for the rest of my life..
SELAMAT HARI IBU,
may Allah s.w.t bless you always,


it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

5 May 2012

impian

assalamualaikum w.b.t

saya punya impian
impian yang tak tahu bila akan tercapai
saya sangat iginkan impian ini jadi kenyataan
nak tahu apakah impian saya?

credit:iluvislam

                                          ....................saya nak pakai tudung labuh..................
ya,labuh...labuh macam budak sekolah agama
sebabnya?
sebab,saya rasa satu perasaan yang aneh saat melihat ukhti2 memakai tudung labuh
peaceful,serene and undefined feeling

Allah,aku mohon padaMu
bantulah aku mencapai impian ini
semoga cita-cita menuju baraqahMu kan tergapai jua
suatu hari nanti

sampai jumpa lagi,
budak yang sedang menghitung hari untuk mid-ya exam

p/s..maafkan saya untuk penggunaan kata ganti diri aku dan saya yang tak menentu
       dan doakan saya untuk this upcoming exam..dan juga untuk SPM..jazakallah :)

it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

1 May 2012

adrenaline rush

assalamualaikum w.b.t
it's so good to find myself writing on this page again
and i gonna make a short,'sweet' entry
exam's just around the corner but i still don't have the will to read those tones of books
they made me turn into a moron already..a pretty one i tell you,ahaha

gini la lebih kurang muka saya :))


good side of me often tells me that it's all for my own benefit
i have to strive for excellence if i really want to achieve fantastic result which then will be a good start for my future..i have to keep the pain of rushing for time,meeting teachers here and there,hearing them talking bout spm and so on..it's killing me but on the other side,i don't know how it happen to be so exciting..sound illogical right?..people may think that it's insane for a human being to feel both pain and excitement at the same time but it's the fact..yes,it really is..

motivation and support are all i need for the time being,
bundle of thanks for always be there whenever i need you,umi
thanks for those mountain of  experiences,baba..keep babbling..hehe
both of you are my main supporters
thanks a lot for your endless loves,loveeee yaaa!
 

it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

10 Apr 2012

congratz,dears

assalamualaikum and hi again!
kalau nak kira memang la dunia hamba sekarang ni amatlah sibuk..
dengan persediaan untuk spm,ko,macam-macamlah..sampaikan masa untuk diri sendiri pun,macam tak ada.walaupun sibuk tahap tak ingat,hamba dengan gigihnya*ehem2* cuba meluangkan masa untuk 
buat post khas untuk pasukan debat sekolah
sekalung tahniah ikhlas daripada hamba atas kejayaan ini
siapa sangka SMK MACHANG yang dahulunya sering dipandang enteng kini mula mencipta nama
congrats,my dear alia,budi,anis,aniqah and atiah for all those hardwork you've shown in order to win this competition..
untuk cikgu murni dan cikgu kang,x apa cikgu,tahun depan insyaAllah kita ada pelapis..tahniah juga daripada saya atas kejayaan ini! dan maaf kerana saya tak dapat menyertai pertandingan debat kali ni
mungkin org kata,tempat ketiga,apalah sangat..tapi,mereka tak sedar nak dapat tempat dalam this kind of competition,is not easy at all
i'm really out of time now,so,let's the picha tell the whole story

sewaktu majlis pembahagian hadiah..maaf.gambar agak blur

these guys rock the sidang perbahasan


wajah wajah gembira setelah mendapat tempat ketiga
hehehe..wakil kuiz pelaburan dari sek. kami..there are ern,syaza and dayang

keputusan pertandingan kuiz akan diumumkan pada 15 jun nanti,jadi sudilah kiranya kalian mendoakan  kejayaan kami semua..thanks a lot for the prayers

till then,syaza



it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

4 Apr 2012

NILAM oh nilam

assalamualaikum..*Odd post title*
hi there people,how's life?..such an annoying question,huh..as the answer had already there,all the times..



ok,back to bahasa kebangsaan*ceh*,pertandingan NADI ILMU AMALAN MEMBACA telah selamat melabuhkan tirainya semalam.jujur cakap,dalam banyak-banyak pertandingan yang aku dah masuk,NILAM is the best.yang paling mencabar setakat ni.hakim memang amatlah berkelayakan 
dalam meng'physcho' orang. Allah je yang tahu betapa sukarnya berhadapan dengan hakim-hakim yang betul2 annoying,hehe..tapi,diorang buat macam tu sekadar untuk menguji sejauh mana ketahanan peserta,how do we react when we have to face such people in our real life.boleh bayang tak macam mana kami hadapi segala soalan yang agak pelik pelik daripada those judges..extremely terrifying!

ni lah logonya
meh nak kongsi cerita sikit pasal nilam ni.kalau yang peringkat negeri,pertandingan ni ada lima stesen dan salah satu stesen tu penulisan.as for me,alhamdulillah,wasn't as bad as i thought.lagi 4 stesen tu,lain kali la kita cerita,ya.hehe,keburuan waktu..dan,gambar akan menyusul kemudian..terima kasih kepada mereka yang doakan syaza..ketahuilah,doa anda antara faktor syaza berjaya mendapat tempat ketiga..walau hanya ketiga,still,i am happy..all praised to HIM,the most merciful,alhamdulillah,Ya Allah..

till then,
syaza



it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

27 Mar 2012

nilam

assalamualaikum,
hi to everyone,
life is getting more hectic than ever before,isn't it?.aku yakin hampir kesemua pelajar yang akan seat for spm setuju,kan..ni kelas tambahan dan kelas malam tak start lagi..kalau kelas tambahan dah start nanti tak tahu la macam mana nak handle..nasib baik la aku ni bukannya seorang pengawas yang busy,actually tak ada kerja pon..rasa macam makan gaji buta la pulak,hihi

okayy,stop beating about the bushes,now,lets us proceed to the main point,well,memandangkan masa amat amat amatlah mencemburui kita*cehh*,aku risau sebenarnya ni,hari dah 2 kelas aku skip untuk PROGRAM NILAM..esok satu hari tak ada kat sekolah sebab join pesta buku,nak pengalaman lah katakan..then,i'm not going to be at school for TWO days on next week,yes..tanggungjawab sebagai pelajar yang nak menduduki spm dan tanggungjawab kepada sekolah macam sedang berperang antara satu sama lain..tak apa,ingat,after each difficulties there's a relief..what goes around comes around,insyaALLAH

satu lagi,rasa berdosa kat umi tak hilang lagi sebab tak boleh represent the school in syarahan agama as the contest's date was clashed with NILAM's..memandangkan nilam tu dah sampai peringkat negeri,nak tak nak kena pilih NILAM juga..kesian umi sampai demam2 nak cari pengganti..i've to admit that it wasn't that easy to find someone with talent to speak in front of hundreds of people.bakat sebenarnya tak penting,yang lebih utama ialah keyakinan dan semangat perjuangan..aku sendiri pun tak berapa sebenarnya kalau bab2 syarahan bagai ni..kalau setakat berdiri atas pentas,ayun tangan sikit-sikit tu boleh la,hehe...btw,untuk adik ATIAH,good luck okay,i know you can do it..rock it,dear!..opss,silap,syarahan agama mana boleh nak rock2 kan?..hehe

akhir sekali,doakan syaza ya..doakan syaza berjaya dalam nilam..berjaya dalam pertandingan yang dah disertai dan yang akan disertai..dan yang lebih penting,doakan syaza untuk spm tahun ni..moga doa kita semua dimakbulkanNYA..

till then,
syaza!

it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

21 Mar 2012

spm

assalamualaikum
hi to everyone,
just wanna make a short,quick entry..
to be true,i don't have any idea on how's our school's performance for this year,
am totally blank bout the school's CGPA,percentage and bla..bla..bla
what i am interested in is only the title of best student for the school
and it goes to.... kak ASMA,as expected..well,akak,congratulation for being able to achieve straight As(10A,6a+ And 4 A)..all your efforts and hard work have finally paid..you deserve it,you really do..
even me myself got stunned when i listen to the teachers' stories bout you and it spurred me on..all the best,sis..

how about 2012..grrr..





        
for those who didn't  make it..no worry,it wasn't the end of the world..keep on trying!

it's karma



          
till then,
syaza

it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

19 Mar 2012

cikgu suhaimi

assalamualaikum w.b.t  and hi to everyone

hari ni ada kelas fizik..to be true,i'm not that good in physics..there was a day,back then in form 4,my physics techa asked me about his subject..is it good,great or just a so-so one?..i was blank at first..totally puzzled to answer it even it was just a simple question..i kept silent for a while and then decided to tell him the truth as it didn't worth it to deceive him..'maaf cikgu,tapi jujur cakap,dalam 4 subjek killer yang saya ambil,saya paling tak minat fizik,'that was my final answer..and ckgu suhaimi was like pretty shocked..mungkin dia tak sangka yang aku akan jawab macam tu..

'tapi saya bertuah sebab ada cikgu yang sehebat cikgu..cikgu yang boleh bimbing saya untuk dapat A dalam fizik'sambung aku dalam hati..ya,hanya dalam hati sebab for some reason,aku takkan dapat nak luahkannya dalam bentuk perkataan..fyi,cikgu suhaimi seorang GURU CEMERLANG KANAN yang hanya selangkah lagi untuk mendapatkan gelaran JUSA..atau mungkin dah dapat..entah la..

yang sebenarnya aku nak cerita pasal markah fizik aku yang tak seberapa tapi ok la..even ERN,si genius tahap x ingat pun dapat A,bukannya A+ macam dia selalu dapat..so,syaza,please be thankful..for this pkbs 1,i only manage to get 80 marks..

cikgu suhaimi cakap,budak sains machang paling tinggi dapat 95 marks..budak tu dua orang dan salah seorang ialah anaknya sendiri,who is also kawan aku..masa form,sebelum transfer masuk sbp,aku dan dia dan beberapa orang lagi memang kamceng..rapat yang amat kot masa tu..however,as time flies,we are getting further and further away..kalau tak salah aku,last time dia call aku adalah masa kitorang form3..hari result pmr keluar,dia call..kalau nak harap aku call,memang tak lah,takut cikgu suhaimi angkat..hehe..memang kitorang borak sakan hari tu..kalaulah syarafini baca post ni,aku cuma nak cakap'wei,call lah..lama tak borak ngan mung..nk sangat borak ngan mung macam dulu-dulu..hehe..'

cikgu suhaimi juga cakap yang markah math mode syara ialah 100..well,i didn't surprise to hear that,bukannya syara tak pernah dapat..dia dengan ERN sama tahap iq nya..jauh meninggalkan aku,tapi tak apa..i will catch up,soon!..aku bangga ada kawan macam mereka..bijak tapi yang pasti,tak kedekut ilmu..aku sendiri,kadang-kadang rasa macam diri ni agak sukar nak ajar kawan-kawan whenever they come to me to seek for my help..aku cuba ajar,tapi banyaknya mereka tak faham..aku tak tahu kenapa,mungkin aku yang tak pandai mengajar..maaf,aku memang agak sucks kalau disuruh mengajar,but,at least aku cuba,kan?



cikgu suhaimi pernah cakap,dunia makin maju,bukannya makin mundur..hidup pun macam tu,makin susah bukannya makin mudah,but,kena ingat after each difficulty there's a relief..dia cakap lagi 'kalau awak rasa dengan result macam ni awak boleh survive,awak silap.silap besar'..'banyak lagi student kat luar tu yang jauh lebih excel daripada awak'..'awak kena compare diri awak dengan beratus ribu lagi student SBP dan MRSM..banding keputusan awak dengan mereka dan fikir,aku kat mana sebenarnya ni,jauh sangat ke ketinggalan?'..owh,semua ayat di atas ditujukan kepada semua budak kelas aku dan bukannya aku seorang*takut ada yang salah faham..hehe*



overall,cikgu suhaimi memang cikgu fizik yang terbaik.untuk cikgu suhaimi*walau saya tahu cikgu takkan baca post ni*,saya cuma nak cakap,saya rasa tanpa cikgu mungkin fizik saya tak sampai ke tahap hari ni..tanpa cikgu tak mungkin saya boleh update pasal syara..saya suka kalau cikgu terus cerita pasal anak-anak cikgu..pasal kejayaan mereka..sebab saya tahu niat cikgu baik..cikgu cuma nak bagi kami contoh,nak buat kami terus bersemangat nak belajar bila dengar kisah mereka..maafkan sikap saya yang dulunya tak matang,saya pernah rasa pelik bila cikgu kerap cerita pasal mereka..i'm wondering what's your aim when you talk bout them to us..is it to show how proud you are?..tapi itu dulu,sekarang saya dah faham..terima kasih cikgu..









it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

12 Mar 2012

it's holiday

assalamualaikum

today life was like yesterday..
nothing'd change but still,i'm really  thankful for being able to live another one day on this planet earth..pheww,only Allah,the most mecriful, knows if i already had my two foots on alam barzah kan?? well,mengingati mati kan sesuatu yang digalakkan dalam islam..at least,manusia bernama syaza ni sedar diri sikit, tak ada la terus hanyut dalam alam imaginasi aje kan!

well,tak berniat nak taip entry yang panjang berjela,
i just wanna share a few story bout the day i had in terengganu..
my cousin,abang epu got married in saturday..so,buat julung-julung kalinya,si syaza ni menyibukkan diri..to tell you the truth,i'm not that kind of person who love to attend wedding ceremony and mingle around with persons i never know..yeah,this so-called anti-social girl found it was pretty amazing to watch how hectic the wc was..sumpah,x pernah tengok wc se-hectic this one..actually,x ada la hectic sangat,saya aja yang memandai cakap macam tu ;p

asalnya,lepas selesai acara akad nikah,bersanding dan sebagainya*ceh*,kami cadang nak balik,but,somehow,abang mad,kak cik's hubby came out with a brilliant suggestion..tiba-tiba aja cakap"what if kita jalan-jalan pusing KT dulu,nak tak??"

and the kids were like"nak-nak"..
the moms got nothing to say that they were easily 'surrendered' on that very day..ahha,
so,let these pictures tell the rest

abang epu and his wife



keluarga sebelah baba..


big-big family..i heart u guys!





till then,
syaza!

it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

2 Mar 2012

exam..

assalamualaikum,


esok exam n today supposed to be my school day
but,yes,it's end up becoming an off-school day because of this so-called
monthly-women's pain
i'm not interested in making a joke out of this pain
it's killing me like,seriously!!
and of course i'm extremely worried bout the oncoming exam
how i'm going to face the lunatic test without any proper preparation
how i'm going to achieve my goal with this killing pain stuck inside me 24 hours a day
how??
update blog ni pon sebab baba guna laptop tadi,
n he left it untuk ambil adam dari skulla*ern's word*
so,please,doakan syaza sihat balik,
gotta go,have a grip peeps!!

it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

23 Feb 2012

puzzle solved

assalamualaikum,
lama x jenguk this blog,
so,hari nie,cuba sedaya upaya untuk summarize all the things happen for these previous few weeks,
ok,let's get started dngn kursus kepimpinan pengawas,
above all,i nk cakap,mr.faizal,u are the best kp ever*ini pengakuan jujur,x ada lain2 niat*
tegas n ur credibility as a leader did amazed me,
n kak umairah,tegas but not that over,just nice..n akak,u are so damn great n cantik la i think..hehe
budy,u did a really good job by being the best prefect for girl category n u did beat all the form 6 students and yes,i am realllyyy impressed with u,gal..keep it up.


for the whole three days at the camp,i could see that there were some improvement in prefect board especially for the top exco,the faycee were just gorgeous;the activities were perfect! i found out how enjoyable it was  even there were few unpleasant incidences occured; got some problem with the group,well,still i managed to keep this big mouth shut off..
all in all,everything went superb smooth,thanks Allah for blessing me with those colorful experience i never expected could happen in my life..

beralih kepada topik yang seterusnya,
minggu disiplin,oh ya,tiring week for the entire school,
got pertandingan keceriaan kelas or so-called pertandingan kelas kondusif
5 sc 1 agak hampeh,hehe,did won nothing,but still,syaza sayang kamoo!!
nasib la sc 2 x menang jugak,kalau x,malu dowh *am wondering apa komen niniey diela bila dia baca this line*

before minggu disiplin,our school dengan jayanya telah mengadakan sambutan maulidur rasul,
geng ppim won third place for the perbarisan
everything were great:food stuff;selawat n many others
everything were just great except for the attire,my tudung sampai sekarang pon still haunted me
gila ah selekeh,
tapi sweet sebab pakai pink..ahha

n, not to be forgotten,wish me luck for the oncoming exam
salam sayang,
syaza



it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

25 Jan 2012

blank..isn't

assalamualaikum..
nothing interesting to be talk about,
other than these horror finger yang gatal nak menaip,
yes,gatal,gatal yang amat!
esok dah khamis,then,come Friday n Wednesday,
hw bertambung lagi x siap,
nak hand in kat cikgu2 I yg amatlah 'pelahap' bab2 memberi hw ni,
haishh,whattudo huh..
semua org dh start study,
si syaza ni still terkebil2 lagi,baru pulih dri demam,
bieber..not me :))

x ada langsung langkah persediaan ke arah menghadapi exam,
result jatuh nanti siapa susah,
syaza jugak.. =.="
*monolog dalaman..venue:otak syaza*

it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

19 Jan 2012

homework..

assalamualaikum..

seorang spm candidate sedang mencuri masa untuk mencuci blognya daripada sawang labah2 bagai..
homework banyak,
tapi itu pengorbanan kan..
yes,pengorbanan nak dpat straight As in spm..
tpi klau difikir2 balik,
homework yg menggunung tu semua tu nothing la,
klau nk dibandingkan dengan others punya kerja..it's totally nothing!!
so,please,self..jgn nak merungut..






p/s:am smiling and keep doing those tones of hw..*oh,yes,aku tipu.. = _ ="



it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

8 Jan 2012

master chef malaysia 2012

assalamualaikum w.b.t

i honestly don't have any idea on how on earth i'd think to write about this..still can't believe it..this creepy girl who can't even hold a ladle is now posting bout a famous cooking contest!!good improvement i think..ahah..

sebenarnya baru habis tengok master chef final episode on astro ria tadi..and the winner,yeah,as expected,is ezani...to be honest,i really hope that the other contestant,man-something*sorry,i couldn't remember his name..my bad  = = " * did win the competition because winning this kind of big contest will definitely change his whole life..bayangkanlah,from being a  tukang kebun in sabah,fly over to kl to join the tv cooking show,and win it..god,it'll be a blast!!..but,perancangan Allah siapa yang tahu kan??..may be,Allah has a better future to bless him with..think positive :)

btw,masa tengah syok layan cerita tu tadi,ada la certain part yang buat aku sebak,sumpah terharu bila the second runner up said,"ya,saya sedar antara saya dan ezani,perbezaannya terlalu jauh,dia doktor sedangkan saya hanya seorang tukang kebun..BUT..dalam dunia kulinari kami mampu berdiri setanding,bersaing sesama sendiri*ayat yg aku edit sendiri but lebih kurang sama dengan apa yang dia cakapkan*..that moment,jujur cakap,memang aku dapat selami perasaan that man,how rendah diri he is,how he is absolutely aware of what himself is..but then,still,he manage to keep his self confident as high as possible...mungkin dia juga percaya akan this quote,successful persons are those who compare their achievement with their goal,not with others' achievement..to you,man-something,i just wanna say congratzz for being one of the finalist and moga bakat anda tidak disia-siakan..

le winner


and,to ezani,you are just gorgeous,dear miss dentist..just stay as who you are and be your own self..you have done your very best and you did deserve it.i've a dream..you wanna know what my dream is??..meet you and learn how to cook from a such a cool sifu like you..heheh.girl power!!

*still, x boleh percaya yg aku sdang mmikirkan ttg cooking stuff right now..Allah bagi petunjuk ke apa nie = ="<garu2 kepala>  *

till then,
wassalam





it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

6 Jan 2012

3 soalan 1 penampar

assalamualaikum w.b.t

just wanna share a story yang aku rasa kinda brilliant..nope..it's damn brilliant..have a good time reading this ok!


3 Soalan 1 Penampar...

Jawapan dengan Tamparan...

Pemuda : Anda siapa Dan apakah bisa menjawab pertanyaan-pertanyaan saya?
Imam : Saya hamba Allah dan dengan izin-Nya saya akan menjawab pertanyaan anda.
Pemuda : Anda yakin? Sedangkan Profesor dan ramai orang yang pintar tidak mampu menjawab pertanyaan saya.
Imam : Saya akan mencuba sejauh kemampuan saya.
Pemuda : Saya ada 3 pertanyaan:-

1.Kalau memang Tuhan itu ada,tunjukan wujud tuhan kepada saya
2.Apakah yang dinamakan takdir
3.Kalau syaitan diciptakan dari api kenapa dimasukan ke neraka yang dibuat dari api,
tentu tidak menyakitkan buat syaitan. Sebab mereka memiliki unsur yang sama.
Apakah Tuhan tidak pernah berfikir sejauhitu?

Tiba-tiba Imam tersebut menampar pipi pemuda tadi dengan keras.

Pemuda : Kenapa anda marah kepada saya? (sambil menahan sakit)
Imam : Saya tidak marah. Tamparan itu adalah jawaban saya atas 3 pertanyaan yang anda ajukan kepada saya.
Pemuda : Saya sungguh-sungguh tidak mengerti.
Imam : Bagaimana rasanya tamparan saya?
Pemuda : Tentu saja saya merasakan sakit.
Imam : Jadi anda percaya bahawa sakit itu ada?
Pemuda : Ya!
Imam : Tunjukan pada saya wujud sakit itu!
Pemuda : Saya tidak boleh.
Imam : Itulah jawaban pertanyaan pertama. Kita semua merasakan kewujudan Tuhan tanpa mampu melihat wujudnya.
Imam : Apakah tadi malam anda bermimpi akan ditampar oleh saya?
Pemuda : Tidak.
Imam : Apakah pernah terfikir oleh anda akan menerima tamparan dari saya hari ini?
Pemuda : Tidak.
Imam : Itulah yang dinamakan takdir.
Imam : Terbuat dari apa tangan yang saya gunakan untuk menampar anda?
Pemuda : Kulit.
Imam : Terbuat dari apa pipi anda?
Pemuda : Kulit.
Imam : Bagaimana rasanya tamparan saya?
Pemuda : Sakit.
Imam : Walaupun syaitan dijadikan dari api dan neraka juga terbuat dari api, jika
Tuhan menghendaki maka neraka akan menjadi tempat yang menyakitkan untuk
syaitan...

kan dah kena tampar


*tahun nie nk exam but aku x henti2 lagi dngn dunia maya ni.how i'm going to stop all this nonsense uh??*
 
till then,
syaza


it's okay to be a freak upon one's eyes...just don't be one upon ALLAH's

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...